BTM'deki start-up'lar 130 milyon TL yatırım çekti

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, 2024 genelinde girişimci sayısında yüzde 45’lik, yatırım değerleme oranlarında yüzde 150’lik artış beklediklerini açıkladı. Bloomberg HT için sorularımızı yanıtlayan Elbaşı, İTO iştiraki BTM’de yer alan girişimlerin 2023 yılında 1,5 milyar TL değerlemeye ulaştığını ve 130 milyon TL yatırım çektiklerini belirtti.

İstanbul Ticaret Odası’nın yüzde 100 iştiraki olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, 2024 genelinde girişimci sayısında yüzde 45’lik, yatırım değerleme oranlarında yüzde 150’lik artış beklediklerini açıkladı.

“BTM’de yer alan girişimciler, 2023’de 130 milyon TL yatırım çekti”
Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, BTM bünyesinde inovatif çözümler geliştiren girişimcilerin, 2023’de 130 milyon TL’lik yatırım çektiklerini söyledi. BTM Genel Müdürü “BTM sadece girişimcileri temsil eden, İTO iştiraki bir vakıf. Reel sektöre yönelik çalışma yapmaktayız. Büyüme potansiyeli yüksek olan girişimcileri ele alıyoruz. İşin AR-GE ve teknoloji boyutundan ziyade girişimcileri reel sektörler ile eşleştirme ve iş modellerinin reel sektörde değer kazanması için fayda sağlıyoruz. BTM bir teknoloji geliştirme merkezi veya teknoloji transfer ofisi gibi değil. STK, üniversite ayrımı yapmaksızın tüm ekosistemi oluşturan tarafları bir araya getirip fayda üretmeye yönelik çalışıyoruz. İTO’nun yaklaşık 700 binden fazla üyesine yani işletmeye ulaşma imkanı sunuyoruz. BTM’de yer alan start-up’lar geçen yıl, 130 milyon TL’lik yatırım çekti” dedi.

“8 bine yakın girişimcimizin ulaştığı değer, 6 milyar TL oldu”
Pandemi sonrası global resesyonla birlikte start-up kurmaya yönelik ilginin globalde bir miktar azaldığını dile getiren İbrahim Elbaşı “Niteliksel olarak ekosistemin artışı devam ediyor. Pandemi sonrası global resesyonla birlikte start-up kurmaya yönelik ilgi bir miktar azaldı. Türkiye’de bu durumdan etkilendi. Globalde 2024’de belirsizliklerin çok azalmayacağını görüyoruz ve belirsizlikler farklı türlere göre evriliyor. BTM olarak yaklaşık 6 yılda, 8 bine yakın girişimcimizin ulaştığı değer 6 milyar TL oldu. 2023 özelinde ise 1.5 milyar TL değerlemeye ulaştı. Bu yıl girişimci sayısında yüzde 45’lik, yatırım değerleme oranlarında yüzde 150’lik artış bekliyoruz. Bu değerlemeleri girişimcilerimizin 2023 yılındaki performansına göre hesaplayabiliyoruz Ülkemizde, birçok girişim sermaye yatırım fonu, teknokentler ve bölgesel fonlar kuruluyor bunların ışığında bu artış hızını öngörebiliyoruz.” dedi.

İbrahim Elbaşı, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne alım kriterlerini ise “BTM’de, sektör fark etmeksizin, büyüme potansiyeli oluşturan, ürünü inovatif bir değer taşıyan, teknolojik araç gereçleri kullanıp, rekabet argümanıyla bu inovatif çıktıyı oluşturabilen girişimcilere, bizim kapılarımız açık. Müşterinin ihtiyaçlarını karşılayabilen, ölçeklenebilen bir değer oluşturan, girişimcileri alıyoruz.” şeklinde sıraladı.